Na prodaju 126 društvenih preduzeća sa juga, među njima i Radio Bujanovac!

62

Agencija za privatizaciju prodaje 502 preduzeća koja su do sada bila u vlasništvu države, a među njima su EI, MIN, Simpo, ŠIK Kopaonik, Jumko, Prvi maj Pirot i mnoga druga.

Kao rešenje za nekadašnje privredne gigante koji danas posluju s gubitkom, Vlada Srbije vidi privatizaciju. Pored njih raspisana je i prodaja preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, a među njima su Niška televizija, RTV Vranje, Televizija Pirot, RTV Caribrod, Radio Bujanovac, Radio Leskovac, Radio Medveđa i Radio Pirot.

Privatizovaće se i sve veterinarske stanice i instituti na jugu Srbije, počev od niškog, preko leskovačkog, prokupačkog i pirotskog, do stanica u Žitorađi, Svrljigu i Lebanu.

Nove vlasnike trebalo bi da dobiju i Sijarinska Banja, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja i Specijalna bolnica Bujanovac.

Pored višegodišnjiih gubitaša kao što su MIN, EI i Jumko, na listi su i bujanovačke Heba, Bivoda, Kondiva, niška Južna Morava, Vodogradnja Vranje, Geoprojekta Group, kao i Caričin grad Lebane.

Privatizacija je rešenje i za takozvana preduzeća u restrukturiranju, a jedno od njih je i leskovačka Nevena za koju, prema rečima direktora Miljana Miljkovića, već ima zainteresovanih kupaca.

Ono sto očekujemo jeste da će se javiti neko od investitora i da će doći do privatizacije u roku koji je dala Vlada Srbije. Očekujemo da se u najkraćem vremenskom roku dostave pisma tih investitora i da će se tako proširiti tržišta za Nevenu –  kaže Miljković, a prenosi “Blic”.  

Pisma o zainteresovanosti potencijalni investitori mogu slati do 15. septembra 2014. godine, a Agencija za privatizaciju će nakon prikupljenih ponuda u roku od 45 dana predložiti Ministarstvu privrede modele privatizacije za preduzeća za koja postoji interesovanje.

Obavezan rok za sprovođenje tih privatizacija, saglasno zakonu o privatizaciji, jeste do kraja decembra 2015. godine.

Vredi pomenuti da se neka preduzeća, kao što su Niš ekspres ili Prvi maj Pirot, ne prodaju u celosti, pošto je njihov veći deo već privatizovan
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *